Het vinden van de beste zorgverzekering is doorlopend proces. Enkel aan het einde van het jaar (november tot en met december) is er de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Echter is het belangrijk om heel het jaar in de gaten te houden welke zorg u nodig heeft. Wanneer u een goed beeld heeft van de zorg die u nodig heeft, kunt u aan het einde van het jaar met een gerust hart een keuze maken.

Aanvullende verzekering

Het is belangrijk om in uw overweging mee te nemen dat u kiest voor het gehele volgende jaar en dit niet meer kunt veranderen. U bepaald ieder jaar in november tot en met december voor welke zorg u verzekerd bent het jaar daarna. Houd er dus rekening mee dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren waar u misschien niet standaard voor verzekerd bent. Een voorbeeld hiervan is een sporter die een blessure oploopt en geen aanvullende verzekering heeft. In dit geval wordt de fysiotherapie voor de revalidatie niet vergoed. De keuze voor welke aanvullende verzekering u gaat is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie. Kijk daarom goed wat uw situatie is en welke risico’s u loopt.

Het kiezen van de zorgverzekeraar

De prijzen van zorgverzekeraars zijn overal anders. Toch is het zo dat de basisverzekering, die verplicht is, overal ongeveer even duur is. De aanvullende verzekering zal daarom voor een groot gedeelte uw keuze beïnvloeden. Het is daarom verstandig om eerst te bepalen voor welke zorg u verzekerd wilt zijn en daarna gaat kijken welke zorgverzekeraars dit aanbieden. Wanneer u dit heeft uitgezocht, kunt u de prijzen gaan vergelijken en een keuze maken. Het is begrijpelijk dat de prijs een belangrijke factor is, maar houd er rekening mee dat zorgkosten zonder verzekering nog veel hoger kunnen oplopen dan de maandelijkse premie. Het is nog vroeg, maar in december kun je hier je zorgverzekering 2021 kiezen.

Eigen risico

Na het kiezen van de eventuele aanvullende verzekering gaat u het eigen risico bepalen. Het eigen risico heeft betrekking op de zorgkosten die verzekerd zijn in de basisverzekering. Het eigen risico geldt dus voor iedereen. Wanneer u kosten vergoed krijgt vanuit de basisverzekering betaalt u altijd een gedeelte eigen risico. Een voorbeeld hiervan is een noodzakelijke operatie die €2.000 kost. Wanneer u het standaard bedrag van €385 eigen risico heeft, betaalt u die zelf en wordt de rest van het bedrag door de zorgverzekeraar betaald.

Belangrijk om te weten is dat uw eigen risico een vast bedrag is dat u maar één keer per jaar hoeft te betalen. Heeft u dit bedrag al volledig zelf betaalt binnen het kalenderjaar, betaalt u de volgende keer dat u zorg nodig heeft (vergoed uit de basisverzekering) geen eigen risico meer. Nu duidelijk is wat het eigen risico inhoudt kunt gaan bepalen hoe hoog u dit bedrag wilt. U kunt ervoor kiezen om een laag eigen risico te nemen in ruil voor een hogere premie. Wanneer u verwacht dat u geen zorg nodig heeft kunt u ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen, waardoor uw maandelijkse premie lager wordt. Het is wel belangrijk om te beseffen dat wanneer u het eigen risico verhoogt, u dus meer moet betalen wanneer u toch zorg nodig heeft.

Nog geen beoordelingen.

Beoordelingen